F A N K A R

مقالات

استفاده از میلگرد در بتن

استفاده از میلگرد در بتن

برای افزایش مقاومت کششی سازه های بنایی و بتنی از یک میله فولادی کربنی مستحکم به نام میلگرد استفاده می شود. البته این میله فولادی کربنی دارای ویژگی های انبساط حرارتی است که همین عامل موجب استفاده از آن در سازه های بتنی می شود.از نظر شکل ساختار میلگردها دارای سطح متعددی هستند که قبل از وارد شدن در بتن به شکل شبکه یا قفس چیده می شوند. در واقع میلگردها در زمان نصب در سازهای بتنی به صورت گره خورده به هم متصل و سپس جوش داده می شوند. برای آشنایی بیشتر با میلگرد و نقش آن در بتن با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

نقش میلگردها در بتن مسلح

نقش میلگردها در بتن مسلح اهمیت بسزایی دارد در واقع در زمان اضافه شدن میلگردهای فولادی به بتن معمولی، بتن آرمه یا همان بتن مسلح تشکیل می شود. البته بتن مسلح اغلب در اکثر اعضای سازه نظیر دیوارها، دال های بتنی، پی ها، تیرها و ستنون ها مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به مقاومت کششی فولاد در بتن مسلح، ماومت سازه در برابر تنش ها در طولانی مدت چندین برابر خواهد شد. یکی از ویژگی های اصلی و بارز بتن معمولی، مقاومت فشار بالای آن است اما شکنندگی و مقاومت کششی پایین نیز از نقاط ضعف بتن به حساب می آید به همین دلیل از میلگرد یا آرماتور برای جبران ماومت کششی بالا در بتن استفاده می شود. بدین ترتیب با جایگذاری میلگرد در داخل بتن می توان مشکل مقاومت کششی پایین آن را برطرف کرد و یک ترکیبی از بتن مسلح ساخت.

اهمیت استفاده از میلگرد در بتن

با توجه به عملکرد بالای میلگرد در سازه بتنی این روزها میلگرد به عنوان یک مصالح پر کاربرد در سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد بدین شکل که بیشترین هزینه سازه بستگی به هزینه میلگرد دارد. میلگردهای به کار رفته در سازه انواع متنوعی دارد که به منظور افزایش مقاومت سازه در زمان بتن ریزی مورد استفاده قرار می گیرد.با توجه به اینکه بتن تنها در برابر نیروهای چرخشی و کششی تا حدی از خود مقاومت کمی نشان می دهد و به تنهای در برابر هر نیروی مقاوم نیست به همین منظور برای تقویت کننده و افزایش مقاومت بتن از محصولات فولادی یا همان میلگرد استفاده می شود. با استفاده از میلگرد در بتن می توان سازه را در برابر عواملی همچون زلزله در امن باشد و از طرفی از هر گونه ترک خوردگی و شکستن نیز محفوظ بماند.

 

مزایای استفاده از میلگرد در بتن

یکی از مزیت های مهم استفاده از میلگرد در بتن، بالا بردن مقاومت سازه است. از طرفی بالا رفتن مقاومت سازه در برابر شرایط آب و هوایی نیز از دیگر مزایای استفاده از میلگرد در بتن می باشد. تقویت بتن و افزایش مقاومت کششی سازه نیز از جمله مزیت های مهم میلگردها است که بهعنوان یک مصالح پر کاربرد در سازه بتنی به کار می رود. با توجه به مزیت های گفته شده در رابطه با میلگرد در بتن معمولی، استحکام ساختمان نیز افزایش می یابد و در شرایطی مختلف نظیر طوفان، زلزله و آتش سوزی سازه مستحکم خواهد بود. البته با توجه به سازگار بودن میلگرد و بتن این دو متریال به کار رفته در سازه موجب افزایش استحکام سازه بتنی در برابر فشارهای وارد به آن می شود.

 

انواع میلگرد مورد استفاده در بتن

 انواع مختلفی از میلگردها در بازار موجود است که هر کدام با توجه به ساختار و شکل ظاهری دارای ویژگی های منحصر به فرد است که در سازه بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. مهمترین میلگردهای مورد استفاده در سازه بتنی عبارتند از:

میلگرد ساده

میلگرد ساده دایره ای شکل و سطح صافی دارند در حقیقت این مدل از میلگردها یکی از مهمترین میلگردهای پر کاربرد در سازه بتنی هستند.

میلگرد آجدار

همان طور که از نام این مدل میلگردها پیداست دارای آج می باشند. این مدل از میله های فولادی، دارای سطح مقطع دایره ای شکل و در برخی از موارد نیز به صورت چند ضلعی است. بر روی این میلگردها، برآمدگی های زیادی به صورت آج قرار دارد که از این طریق بهتر به بتن متصل می شود. در واقع آج های این میلگرد به خوبی در بتن گیر می کند و به طور محک به بتن متصل می شود. البته در مکان هایی که احتمال آسیب به سازه بتنی زیاد است از میلگرد آجدار استفاده می شود. از ویژگی های میلگرد آجدار می توان به مقاوم بودن در برابر حرارت و زنگ زدگی اشاره کرد.

 

اشکال مختلف کاربرد میلگرد در بتن

همان طور که در بالا اشاره کردیم انواع متنوعی از میلگرها در سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد البته هر کدام از میلگردها به شکل های مختلف در سازه بتنی به کار می روند که در نقشه های سازه ای به طور دقیق می توان شکل های مختلف به کار رفته در سازه را ابتدا ترسیم کرد. شکل های مختلف میلگردها در سازه بتنی با توجه به عملکردی که دارند عبارتند از:

 

میلگرد راستا

 از میلگرد راستا با توجه به شکل ظاهری ان برای افزایش مقاومت کششی بتنی در سازه بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.

خاموت

میلگرد خاموت نیز با هدف جلوگیری از گسترش ترک، بالا بردن مقاومت نیروهای برشی و جلوگیری از بیرون زدگی میلگردهای طولی در اثر کمانش به کار می رود.

سنجاقی

برای متصل کردن کامل میلگردهای طولی و خاموت و همچنین افزایش مقاومت برشی خاموتها از میلگردهای سنجاقی استفاده می شود.

خرک

میلگرد خرک نیز با توجه به شکل و ساختار خود در سازه بتنی با هدف قرار دادن دو شبکه ی متوالی افقی با فاصله ی مشخص در داخل قاب به کار می رود.

تیر

با توجه به ضعف بتن در مقابل نیروهای کششی در سازه، تیرهای بتن مسلح به کار می رود تا از این طریق مقاومت کششی بتن نیز تقویت شود.

 

سخن پایانی

با توجه به اهمیت میلگردها در بالا بردن مقاومت سازه می توان بیان کرد که میلگردها از جمله مصالح پر کاربرد در سازه بتنی است که دارای اندازه های و شکل های مختلفی است. البته این میله فولادی کربنی دارای ویژگی های انبساط حرارتی است که همین عامل موجب استفاده از آن در سازه های بتنی می شود.از نظر شکل ساختار میلگردها دارای سطح متعددی هستند که قبل از وارد شدن در بتن به شکل شبکه یا قفس چیده می شوند. در واقع میلگردها در زمان نصب در سازهای بتنی به صورت گره خورده به هم متصل و سپس جوش داده می شوند.